Help, mijn man heeft verzwegen dat hij met mij is getrouwd!
Algemeen
In het algemeen kan een echtgenoot overeenkomsten aangaan zonder de toestemming van zijn echtgenote. Voor bepaalde (risicovolle) overeenkomsten heeft de echtgenoot echter toestemming nodig van zijn echtgenote. Dit toestemmingsvereiste geldt onder andere bij het aangaan van een overeenkomst van borgtocht, de overeenkomst waarbij de ene partij (de borg) zich verplicht om een verbintenis van een andere partij (de schuldenaar) na te komen. Indien een echtgenoot in strijd handelt met het toestemmingsvereiste, kan de overeenkomst van borgtocht achteraf worden vernietigd door zijn echtgenote die geen toestemming heeft gegeven. Deze regeling is van overeenkomstige toepassing op geregistreerd partners.
Onlangs oordeelde de kantonrechter Roermond dat de echtgenote ook bescherming toekomt in het geval dat haar echtgenoot had verzwegen dat hij met haar was getrouwd bij het aangaan van een overeenkomst van borgtocht.
Feiten
Op 17 mei 2018 heeft eiseres een leningsovereenkomst gesloten met partij A. De echtgenoot heeft zich borg gesteld voor het geleende bedrag dat partij A aan eiseres is verschuldigd middels een overeenkomst van borgtocht. Indien partij A de verplichtingen uit de leningsovereenkomst niet nakomt jegens eiseres, zou eiseres de echtgenoot kunnen aanspreken uit hoofde van de verstrekte borgtocht. De echtgenote van de echtgenoot heeft de overeenkomst van borgtocht niet medeondertekend. Op 19 maart 2019 is partij A in staat van faillissement verklaard en vordert eiseres daarop in rechte betaling van de echtgenoot onder de borgtocht.
De echtgenote stelt dat zij niet op de hoogte was van de borgtocht en heeft tijdig, nadat zij hiervan bekendheid kreeg, de overeenkomst van borgtocht buitengerechtelijk vernietigd.
Oordeel kantonrechter
De kantonrechter oordeelt dat de echtgenoot de toestemming behoefde van zijn echtgenote op grond van artikel 1:88 Burgerlijk Wetboek. Volgens de rechtbank heeft de wetgever met dit wetsartikel beoogd om de ene echtgenoot te beschermen tegen het aangaan van risicovolle rechtshandelingen door de andere echtgenoot. Naar het oordeel van de kantonrechter zou deze ratio niet tot haar recht komen, als geen beroep op de vernietiging zou kunnen worden gedaan op de grond dat de echtgenoot bij het aangaan van de overeenkomst van borg onjuiste informatie heeft verstrekt, bijvoorbeeld omdat hij heeft verzwegen dat hij een echtgenote heeft. Derhalve wijst de kantonrechter de vordering van eiseres tot betaling onder de borgtocht af.
Conclusie
Uit de uitspraak van de kantonrechter volgt dat de partij die een lening verstrekt niet zonder meer mag vertrouwen op mededelingen van de borg of hij al dan niet is gehuwd. Er rust op dit punt een verregaande onderzoeksplicht op de leninggever, hetgeen zich laat rechtvaardigen door de ratio van de wetgever die beoogt om het gezin en daarmee de ene echtgenoot te beschermen tegen het aangaan van financiële, risicovolle rechtshandelingen door de andere echtgenoot.
Gelet op de verregaande onderzoeksplicht van de leninggever is het aan te bevelen om in het voorkomende geval een uittreksel uit de Basisregistratie Personen (BRP) aan te vragen bij de gemeente of bij de borg zelf.
Tot slot
Wenst u meer over dit onderwerp te weten, neem dan contact op met een van de specialisten van Lawwise Advocaten.